Lezingen & Workshops

Leren gaat over iets bij-leren, over een kennis of kunde verwerven die je tevoren niet bezat.Het integreren in je leven is devolgende stap. Om je hierin aan te moedigen organiseren we ook workshops.

Auto-Immuniteit: de onbegrepen boosdoener

  Zovele nieuwe "ongeneeslijke" ziekten die veroorzaakt zijn door het slecht functioneren van ons immuunsysteem. Zo dikwijls worden de galante en moedige verdedigers van ons systeem, de helden die ons in leven houden, ervan beschuldigd ons het leven lastig te maken of zelfs ons te doden. Wat mogen we hiervan geloven? En wat is de oorzaak van het feit dat nog niet zolang geleden deze ziekten zich nooit of zelden manifesteerden? Hebben we het moorddadige karakter van ons verdedigingssysteem zwaar onderschat?
Maar als dat zo is zijn we dan geen hulpeloze slachtoffers en zijn we dan niet overgeleverd aan een op hol geslagen systeem? Is het al te laat of kunnen we hier als individu toch nog ingrijpen? Kan ik zelf iets doen aan auto-immuun ziekten?

Spreker:  Dokter Quanten P. verwierf een nieuw inzicht over het leven zelf en over gezondheidszorg. Hij deelt zijn kennis in De Vuurtoren.
Bijdrage: 10€

Lezing   do 13/02 19u30-21u30

Zenuwziekten: ziekte van mijn zenuwen

 Vroeger werden "zenuw-zieken" bestempeld als zotten en werden ze in een gesticht opgesloten, waar ze ofwel tot hun zinnen kwamen of gedoemd waren om er voor altijd te blijven. Gelukkig waren deze mensen een uitzondering in de maatschappij. Nu zie ik overal mensen die "zenuw-ziek" zijn. Meer en meer MS, Parkinson's, allerlei gedragsstoornissen, hyperactiviteitsstoornissen, autisme, Alzheimer's en ga zo maar door. Ook vele ziekten die nieuwe namen krijgen, ziekten die gerelateerd zijn aan het zenuwstelsel. Wat loopt er mis in de bevolking? Hoe moet ik de prominentie van deze zenuwziekten inschatten?
Wat mij zorgen baart is niet de voorspelling dat er binnen tien jaar nog veel meer zullen zijn maar wel het feit dat niemand mij vertelt waarom dat zo is en wat ik eraan kan doen om hier geen slachtoffer van te worden. Als je geen slachtoffer van iets wilt zijn dan moet je dat iets op de eerste plaats goed begrijpen en we stellen voor om je op de hoogte te brengen van wat er werkelijk speelt bij zenuwziekten.

Spreker: Dr. Quanten P. verwierf een nieuw inzicht over het leven zelf en over gezondheidszorg. Hij deelt zijn kennis in De Vuurtoren.
Bijdrage: 10€

Lezing   do 12/03 19u30-21u30

Afgelopen lezingen en workshops

Ken Jezelf

Achter elk gedrag zit een behoefte. Leer deze behoefte kennen en zélf te vervullen.

Ga je momenteel door een moeilijke periode? Of heb je wel eens (heel) erg moeilijke momenten en weet je  niet goed hoe je hiermee moet omgaan? Ben je soms heel erg angstig en heb je het gevoel dat je dan letterlijk niet meer kan bewegen? Valt je leven dan even stil? Of voelt alles heel snel als afwijzing? 
Dan is deze workshop zeker iets voor jou!

In deze reeks krijg je enerzijds uitleg over de 5 basis-behoeften achter het gedrag (gebaseerd op Anton Dosen). Anderzijds gaan we in de workshops aan de slag: we gaan samen op zoek naar onze eigen onderliggende behoefte en leren om deze behoefte zélf te gaan invullen. Waar heb jij écht nood aan op die moeilijke momenten? Hoe kan jij jezelf weer tot rust brengen?

Je kan de theorie en de workshops apart van elkaar volgen indien gewenst 

Voor wie?   Elke volwassene met interesse in dit thema

Wanneer?    theorie deel I
                         theorie deel II
                         workshop deel I
                         workshop deel II 
Prijs?  15€ per avond

Door: Ergotherapeute  Claudia Demuynck

Krachtige Kinderen

Durft je kind moeilijk "neen" zeggen? Of gaat het net snel grenzen overschrijden? Heeft je kind moeite om samen te spelen met andere kinderen? Ontstaan er vaak ruzies? Of is je kind net teruggetrokken en verlegen? 
Dan is deze workshop zeker iets voor jouw kind! Al spelend gaan we aan de slag. We leren jouw kind weerbaar te zijn en leren het in zijn kracht te staan, zodat het meer zelfvertrouwen krijgt in het aangaan van vriendschappen. 

Voor wie?  Elk kind tussen 7 en 14 jaar

Wanneer?  Infomoment voor ouders  
                       Workshop voor kinderen   

Door: Ergotherapeute  Claudia Demuynck

Allergie en Verslaving: Dag en Nacht in metabolische reacties

 Wat hebben allergieën en verslavingen met elkaar te maken? Het feit dat het tegengestelde reacties van een systeem zijn op de buitenwereld. Beide heftige reacties komen uit één en hetzelfde systeem voort, uit één en dezelfde persoon, en kunnen dus ook samen bekeken worden. Op deze manier krijgen we een duidelijker beeld van wat er achter zo'n hevige reactie schuil gaat. Eens we dit begrepen hebben is het een heel pak gemakkelijker om op deze situaties efficiënt te reageren.
Om van afhankelijkheid af te geraken, of het nu gaat over een gedragspatroon of over medicatie, moeten we begrepen hebben waarom en hoe we reageren.

Door: Dokter Quanten P.
Bijdrage: 10€

Druk druk druk

Vaak als ik aan mensen vraag: "hoe gaat het met je?" krijg ik als antwoord "druk druk druk".
En vaak zei ik van achter de toonbank van BEJA: als ik tijd kon verkopen werd ik rijk.
In deze lezing leer ik je tijd maken in je eigen leven, niet om er rijk van te worden maar omdat ik graag de vruchten deel die ik mocht plukken nadat ik meer ruimte creeërde binnen mezelf.
Al gehoord van de rate race? Heb je soms het gevoel dat je jezelf voorbij loopt? Waar is die vrije tijd voor jezelf? Is het dat nu, het leven?
Ik vertel je graag hoe ik uit de rate race stapte, hoe ik na 2 burn-outs terug boordevol energie zit, nieuwe dingen creëer EN in de wereld zet. Hoe ik NU een leven leid dat bij mij past waarin ik zowel fysisch als psychisch in balans ben.

Door: Bea Swinnen
Bijdrage: 10 €


© 2019 De Vuurtoren. Alle rechten voorbehouden.